- Brigitte van Egten, de ex-vriendin van IT-miljardair Gerard Sanderink, heeft een tuchtklacht ingediend tegen een van zijn advocaten.
- Op verschillende websites verschenen passages over Van Egten die afkomstig waren uit een eerder verboden rapport.
- Zeker één site zou daarvoor via een omweg geld hebben ontvangen van Sanderink, ondermeer via de derdengeldrekening van zijn advocaat.
- Lees ook: De Twentse IT-magnaat Gerard Sanderink heeft bewijsmateriaal op zijn iPhone vernietigd en een politie-inspecteur bedreigd, aldus advocaat van zijn ex-vriendin
De kwestie rond IT-miljonair Gerard Sanderink krijgt opnieuw een opmerkelijk hoofdstuk. Er is een tuchtklacht ingediend tegen strafrechtadvocaat Paul Acda, de advocaat van Sanderink.
Acda zou via zijn derdengeldrekening geld hebben overgemaakt naar een stichting die Sandrinks ex-vriendin Brigitte van Egten zwartmaakt, en dat zou in strijd zijn met de regels voor advocaten. Woensdag diende van Egten daarover een tuchtklacht in, zo meldt het Financieele Dagblad.
Het is al geruime tijd onrustig rond de miljardair en dat heeft ook zijn weerslag op de bedrijven die hij leidt. Sinds Sanderink een vriendschap heeft gesloten met zelfverklaard cyberveiligheidsspecialist Rian van Rijbroek, kreeg hij ruzie met vrijwel het hele bestuur van Centric en ook bij Strukton ontstond rumoer.
Van Egten is behalve de ex-vriendin van Sanderink ook oud-topvrouw van zijn zonnepanelenbedrijf, die bij Centric op de loonlijst stond.
Volgens Van Egten is Sanderink in de ban van Van Rijbroek. Zij zou achter de schermen aan de touwtjes trekken. De IT-ondernemer ontkent dat. "De beslissingen komen uit mijn koker. Op alle fronten", zei hij in 2019 in gesprek met Quote. "Rian heeft me gewoon op een paar risico’s gewezen, net als anderen dat doen."
Websites verspreidden passages uit Sanderinks verboden rapport
De Limburgse deken zal zich nu moeten buigen over de klacht over Sanderinks raadsman. Het draait allemaal om een verbod van Sanderink om zijn ex nog langer van fraude en diefstal te beschuldigen. Ook een rapport dat hij over haar liet opstellen is door de rechter onrechtmatig bevonden.
Toch verschenen er op websites weer beschuldigen aan het adres van Van Egten met passages uit het verboden rapport. Sanderinks advocaten, waaronder Acda, betwisten zijn betrokkenheid. Een aan één van de sites gerelateerde stichting onthulde echter maar liefst 250.000 euro ontvangen te hebben van Sanderink, waarvan een ton via Acda's derdengeldrekening, zo schrijft het FD.
Acda handelde met die constructie in strijd met advocatenregels, stelt de geplaagde Van Egten. Zelf zegt hij onschuldig te zijn. "De huidige tuchtklacht past volledig in de 'trial by media'-strategie van Van Egten", stelt hij in het FD.